LEGO House and Bicycle Snake Honoured in 2018 Danish Design Awards

Who doesn’t love LEGO?! We’ve just been reading about Bjarke Ingels Group’s LEGO House – the house and the ‘Bicycle Snake’ have been recognised by the 2018 Danish Design Awards, an initiative which “highlights the impact and value of design, celebrates companies and designers across the country and showcases the difference their solutions make to industry, everyday life, and society at large.”

The LEGO House was victorious in the “Feel Good” category, while the Bicycle Snake was awarded the “Icon Award.” BIG’s LEGO House, completed in 2017 in Billund, Denmark, brought the toy scale of the classic LEGO brick to a human scale with exhibition spaces and public squares. The 130,000-square-foot (12,000-square-meter) scheme was praised by the jury as “a unique integration of play and learning, [designed] with an intuitive approach that successfully conveys the philosophy driving the company and the brand.”

DISSING + WEITLING’s Bicycle Snake is situated around the Fisketorvet shopping center in Copenhagen, Denmark, designed to address safety and circulation issues between cyclists and pedestrians. The ramp and bridge chart a winding 600-foot (200-meter) course through the harbor area, balancing visual excellence with vital functionality. The jury described the scheme as an “elegant and empathic solution [letting] cyclists cross the harbor in a safe and dignified manner, underlining the city’s profile as a sustainable metropolis with a pedal-powered profile.”

The Lego House, a mind-blowing mecca for fans of the iconic construction toy, designed by BIG, the firm led by young Danish architect Bjarke Ingels. For his first foray into bricks, Ingels couldn’t have landed a better commission – even if these are not actually bricks at all, but ceramic tiles clipped on to a steel frame. Rarely have architect and client been so well matched, given Ingels’ trademark brand of cartoonish quips, and his penchant for blocky forms. His buildings sometimes feel a little flat, more sheen than depth, but for a temple to Lego that couldn’t be more appropriate. The project is a triumph.

You can read more here